Descobrint el món

Tuesday, November 28, 2006


Mi trabajo (Jordi)

Bé, suposo que alguns de vosaltres us esteu preguntant què fa allà aquell penjat? La veritat és que al principi jo també em feia la pregunta, o millor dit em deia, què faig jo aquí? Bromes a part, sóc el responsable tècnic de medi ambient i laboratori. Això que sona molt “rimbombant” –nota de la traductora: no sé com traduir-ho- vol dir que sóc el responsable del tema d’aigües de la base (aigua que entra a la base i aigua residual de sortida) i de laboratoris i instrumentació que hi ha aquí.

Començaré pel més fàcil que és el tema laboratori. La meva feina és que els laboratoris funcionin, el que és el mateix, que ho facin els aparells que hi ha (centrífugues, rampes de filtració, generador de MilliQ, espectrofluoròmetre,...). En el cas de les aigües, es tracta per una banda de subministrar l’aigua corrent per la base i per l’altra fer que funcioni tot el sistema de depuració de la base. L’aigua corrent ve d’un riu proper, del qual extraiem l’aigua mitjançant una bomba de succió i la portem fins els diversos edificis mitjançant mangueres de tipus diferents. Això que sembla senzill sol dur-me de cap ja que amb les baixes temperatures tant riu com mangueres es congelen de tant en tant.

En quant al tema de depuració d’aigües, la base té dos sistemes de depuració: un per aigües grises i l’altre per aigües negres. En els dos casos m’he d’encarregar que el sistema funcioni correctament ja que d’això depèn que la gent es pugui dutxar, rentar roba o anar al bany.
A més, realitzo una sèrie d’anàlisis de les aigües residuals i de dos punts de la badia per veure el seu estat.

Bueno supongo que algunos de vosotros debéis estaros preguntando ¿qué hace allí este tío? La verdad es que al principio yo también me hacia la pregunta, o mejor dicho me decía ¿qué hago yo aquí? Fuera bromas, soy el responsable técnico de medioambiente y laboratorio. Esto que suena muy rimbombante viene a ser que soy el responsable del tema de aguas de la base (agua que entra en la base y aguas residuales de salida) y de laboratorios e instrumentación que hay aquí.

Empezaré por lo fácil que es el tema de laboratorio. Mi trabajo es que los laboratorios funcionen, o lo que es lo mismo, que lo hagan los aparatos que hay en ellos (centrifugas, rampas de filtración, generador de MilliQ, espectrofluorómetro…). En el caso de las aguas, se trata por un lado el suministrar el agua corriente para la base y por el otro hacer que funcione todo el sistema de depuración de la base. El agua corriente proviene de un “río” cercano, del cual extraemos el agua mediante una bomba de succión y que llevamos hasta los diferentes edificios mediante mangueras de distintos tipos. Esto que parece algo sencillo, suele llevarme de cabeza ya que con las bajas temperaturas tanto el río como las mangueras suelen congelarse de vez en cuando.

Con respecto al tema de depuración de aguas, la base consta con dos sistemas de depuración: uno para aguas grises y otro para aguas negras. En ambos casos tengo que encargarme de que el sistema funcione correctamente ya que de ello depende de que la gente pueda ducharse, lavar la ropa o ir al lavabo.
Además realizo toda una serie de análisis de las aguas residuales y de dos puntos de la bahía para ver su estado.

Sunday, November 26, 2006



La vida en la base 2 (Jordi)


Us preguntareu com és una base antàrtica per dintre. La base està formada per diversos edificis on el principal i més gran és “habitabilitat”. Aquest consta de cuina, els banys, el menjador, la infermeria, la sala de comunicacions, la sala d’estar i dues habitacions (una per a 6 persones i una altra per a 4). A partir d’aquí ens trobem amb tota una sèrie d’edificis situats als voltants d’aquest (parlem d’un radi de 25 metres) on cal destacar: els laboratoris, els tallers, el magatzem, el contenidor de congeladors pel menjar, la incineradora i el més important, els iglús on dormim la resta de persones de la base (2 iglús d’1 persona i 2 de 4). A excepció dels iglús que són estructures prefabricades de fibra, la resta d’edificis no són més que contenidors més o menys modificats per a us diari.

Com heu pogut veure anteriorment els habitacles no és que siguin molt agradables ja que sempre hem de tenir en compte que estem en un ambient hostil i les comoditats són les mínimes per poder “viure” en ells. Així doncs, per si no us en heu adonat, el problema més gran que tenim és quan hem d’anar al bany ja que els únics que hi ha estan en “habitabilitat” i això sempre suposa sortir a la intempèrie (no és gaire divertit llevar-se a mitja nit i posar-se tota la roba per la neu quan un s’estan fent pipí jejeje).
A part d’aquests edificis la base també té dos edificis en forma de petites naus a prop de la platja que serveixen: un per a guardar les zodiacs i els seus equips, i l’altra per guardar el que serien mangueres per la mobilització del carburant.


Os preguntareis cómo es una base antártica por dentro. La base esta formada por diversos edificios donde el principal y mas grande es habitabilidad. Este consta de: la cocina, los baños, el comedor, la enfermería, la sala de comunicaciones, la sala “de estar” y dos habitaciones (una para 6 personas y otra para 4 personas). A partir de aquí nos encontramos toda una serie de edificios situados en los alrededores de este (hablamos de un radio de 25 metros) donde caben destacar: los laboratorios, los talleres, el almacén, el contenedor de congeladores para la comida, la incineradora y los mas importante los iglú donde dormimos el resto de personas de la base (2 iglúes de 1 persona y 2 iglúes de 4 personas). A excepción de los iglúes que son de estructuras prefabricadas de fibra, el resto de edificios no son más que contenedores más o menos modificados para su uso diario.

Como habéis podido ver anteriormente los habitáculos no es que sean muy grandes ya que siempre hemos de tener en cuenta de que estamos en un ambiente hostil y las comodidades son las mínimas para poder “vivir” en ellos. Así pues por si nos os habéis dado cuenta, el problema mas gran que tenemos es cuando tenemos que ir al baño ya que los únicos baños están en habitabilidad y eso siempre supone salir a la intemperie (no es muy divertido levantarse a media noche y ponerse toda la ropa para la nieve cuando uno se esta haciendo pis jejeje).
Aparte de esto edificios la base también tiene un dos edificios en forma de pequeñas naves cerca de la playa que sirven: uno para guardar las zodiaks y su equipo, y el otro para guardar lo que sería el tema de mangueras para la movilización
de carburante.


La vida en la base 1 (Jordi)

Després de diversos dies desconnectat torno a connectar amb vosaltres per explicar-vos més coses sobre la vida en una base antàrtica. La veritat és que en aparença no varia gaire del dia a dia de cadascú. Tenim un horari pels menjars: esmorzar de 7:30 a 8:00, dinar de 13:30 a 14:30 i sopar de 19:30 a 20:30. Aquest horari només varia els diumenges ja que és el dia oficialment festiu per nosaltres. A nivell de feina l’horari és de 8:00 a 13:15 i de 14:30 a 19:00. També tenim un sistema rotatiu de serveis generals obligatoris. Aquests van des d’ajudar al cuiner a l’hora de preparar els menjars (parar i recollir taula, rentar plats, gots i altres utensilis de cuina ...) i netejar banys i dutxes de la base. Com a compensació aquell dia tenim prioritat per la dutxa, rentar roba i escollir la pel·lícula que es posa després de sopar a la sala general.

L’altra cosa important que tenim és que per una banda ens lliurem dels mòbils però, per altra, hem de dur 24 hores al dia un Walkie per estar sempre localitzables. A més, sempre hem de notificar i anotar en una pissarra si fem alguna sortida fora de l’àrea d’edificis de la base (sortides en zodiac, excursions,...). Aquestes activitats especials mai les podem fer sols i lògicament han de ser aprovades pel cap de la base.


Tras varios días “desconectado” vuelvo a ponerme en contacto con vosotros para explicaros mas cosas sobre la vida en una base antártica. La verdad es que en apariencia no varía demasiado del día a día de cada uno. Tenemos un horario para las comidas: desayuno de 7:30 a 8:00, almuerzo de 13:30 a 14:30 y cena de 19:30 a 20:30. Este horario solo varía los domingos ya que es el día oficialmente festivo para nosotros. A nivel de trabajo el horario va desde las 8:00 a la 13:15 y de las 14:30 a las 19:00. Así mismo tenemos un sistema rotativo de servicios generales obligatorios. Estos servicios generales abarcan lo que seria ayuda al cocinero a la hora de preparar las comidas (poner y recoger las mesas, limpieza de platos, vasos y demás utensilios de cocina…) y la limpieza de los baños y duchas de la base. Como compensación ese día tenemos prioridad a nivel de duchas, lavar la ropa y elegir la película que se pone después de cenar en la sala general.

La otra cosa importante que tenemos es que por un lado nos libramos de los móviles, pero por el otro tenemos que llevar 24 horas al día un Walkie encendido para estar siempre localizables. Además siempre debemos notificar y anotar en una pizarra si realizamos alguna salida fuera del área de edificios de la base (salidas en zodiak, excursiones…). Estas actividades especiales nunca podemos hacerlas solos y lógicamente deben ser aprobadas por el jefe de la base.

Friday, November 17, 2006

Día a día o Mis lugares (alojamiento y laboratorio) (Jordi)

Bé, després d’uns dies per arrencar per fi funciona el sistema de e-mail i puc comunicar-me amb vosaltres. Crec que el millor és que us il·lustri amb els llocs de feina i dormida perquè us pugueu fer una idea del que suposa el dia a dia a la base.
Dormo en un iglú prefabricat amb 3 companys més. És un lloc relativament petit on només tenim un llit i una petita calaixera a compartir. El màxim inconvenient és la manca de privacitat ja que no hi ha res que separi uns llits dels altres.
Respecte al lloc de feina, és un edifici de xapa on s’hi troben diversos laboratoris dels quals sóc en part responsable, així com una mini biblioteca per poder treballar i mirar l’e-mail. El meu laboratori en concret és el de biologia i el que més impressiona no és el lloc si no les vistes que té ja que dóna directament a la badia.


Bueno, tras varios días de arranque por fin funciona el sistema de e-mail y puedo comunicarme con vosotros. Creo que lo mejor es que os "ilustre" con los lugares donde trabajo y duermo para que os podáis hacer una idea de lo que supone el día a día en la base.
Duermo en un iglú prefabricado con 3 compañeros más. Es un lugar relativamente pequeño donde solo tenemos una cama y una pequeña cajonera a compartir. El máximo inconveniente es la falta de privacidad ya que no hay nada que separe unas camas de las otras.
Respecto al lugar de trabajo, es un edificio de chapa donde dentro se encuentran varios laboratorios de los cuales soy en parte responsable, así como una mini biblioteca para poder trabajar y mirar el e-mail. Mi laboratorio en concreto es el de biología y lo que mas impresiona no es el sitio sino las vistas que tiene ya que da directamente a la bahía.



La llegada a la Base (o la Apertura) (Jordi)

El dia 11 de novembre a les 5.00 vam començar el desembarc a la platja de la BAE. Això de l’hora tan d’hora és només perquè ja havia sortit el sol i així podíem aprofitar millor el dia (i tant que el vam aprofitar, ja que la jornada va durar fins les 21.30).
La cosa és força curiosa ja que el què es fa és baixar en zodiac fins la platja portant les nostres maletes embolicades en boses grans de plàstic i nosaltres portant el tratge de supervivència, alies teletubbies. A partir d’aquí deixàvem les nostres maletes a la platja i cada equip es disposava a trealitzar la seva feina (obrir portes i finestres de l’edifici, conectar els generadors de llum,...). En el meu cas tenia i segueixo tenint dues feines importants, la primera és ocupar-me del subministrament d’aigua corrent a la base i es basa en fer la instal·lació per l’extracció d’aigua d’un riu proper i que la mateixa arribi al dipòsit i d’allà a l’habitacle. En principi no és una feina complicada, però que té el problema de no saber l’estat del riu i que tot el que siguin temes de riu en un indret gelat és complicat. La meva segona tasca és una mica més “desagradable” però alhora importantíssima i és fer que funcioni el sistema de depuració d’aigües de la base.
En el primer cas la cosa es va resoldre en unes 3 hores, però el segon ens va dur de cap un total de 30 hores (15 d’elles sense parar) ja que la majoria de les tuberies del sistema estaven congelades.
Per no espantar-vos més, només dir que aquella mateixa nit vam poder sopar i dormir a la mateixa base, i que en menys de 48 hores ja podíem fins i tot rentar la roba.


El día 11 de noviembre a las 5:00 empezamos el desembarco en la playa de la BAE. Lo del horario tan temprano es solo porque ya bahía amanecido y así podíamos aprovechar mejor el día (y tanto que lo aprovechamos, ya que la jornada duro hasta eso de las 21:30).
La cosa es bastante curiosa ya que lo que se hace es bajar en zodiak hasta la playa llevando todas nuestras maletas envueltas en bolsas grandes de plástico y nosotros llevando el traje de supervivencia, alias teletubbies. A partir de aquí dejábamos nuestras maletas en la playa y cada equipo se disponía a realizar su tarea (abrir las puertas y ventanas del edificio principal, conectar los generadores de luz...). En mi caso tenia y sigo teniendo dos tareas importantes, la primera es la de ocuparme del suministro de agua corriente a la base y se basa en montar la instalación para la extracción de agua de una río cercano y que la misma llegue al deposito y desde allí a habitabilidad. En principio es una tarea no muy complicada, pero que cuenta con el handicap de no saber el estado del río, y de que todo lo que sea temas de agua en un lugar helado es complicado. Mi segunda tarea es algo mas "desagradable" pero a su vez importantísima y es hacer que funcione el sistema de depuración de aguas de la base.
En el primer caso la cosa se resolvió en unas 3 horas, pero el segundo nos llevo de cabeza un total de 30 horas (15 de ellas nonstop), ya que la mayoría de las "cañerias" del sistema estaban congeladas.
Para no asustaros mas, solo deciros que esa misma noche pudimos cenar y dormir en la misma base, y que en menos de 48 horas ya podíamos incluso lavar la ropa.



El paso del Drake (Jordi)


Per fi després de diversos dies a Puerto Williams el dia 8 de novembre vam sortir a la mar en direcció al Drake. La nostra entrada estava prevista cap a mitja nit i les condicions apuntaven a que només enganxaríem la cua de la turmenta que s’estava produint, i ens podríem colar abans de la nova tempesta que s’acostava. Cap a les 18.00 va començar a plovisquejar i a baixar la temperatura de manera considerable, i cap a les 22.00 va començar el moviment... i amb ganes. A les 2.00 la cosa estava al màxim amb onades de 7 i 8 metres, cosa que pers aquells que no es facin a la idea, jo vaig fer dos bots al llit sense arribar a tocar-lo. Com és de lògica un servidor no va dormir res en tota la nit ja que a part del “centrifugat “ personal, la llum del bany no va para d’encendre’s i apagar-se de gent que hi entrava a... –nota de la traductora: em solidaritzo amb els tralladors-. No em vaig aixecar del llit fins les 19.00 cosa que em va suposar menjar i beure estirat al llit per evitar mals majors, amb la tonteria em vaig passar gairebé 24h al llit sense dormir. Per sort les previsions van ser correctes i després d’aquestes 24h mogudetes va arribar la calma relativa (en un vaixell realment mai hi ha calma) permetent-nos creuar el Drake sense més incidències.


Por fin después de varios días en Puerto Williams el día 8 de noviembre salimos a la mar en dirección al Drake. Nuestra entrada estaba prevista hacia la media noche y las condiciones apuntaban a que solo pillaríamos la cola de la tormenta que se estaba produciendo y nos podríamos colar antes de la nueva tormenta que se avecinaba. A eso de las 18:00 empezó a lloviznar y a bajar la temperatura de manera considerable, y a eso de las 22:00 empezó el meneo...y con ganas. A las 2:00 la cosa estaba al rojo vivo con olas de 7 y 8 metros, lo cual para aquellos que no se hagan a la idea de lo que supone, yo pegué dos botes en la cama sin llegar a tocarla. Como es lógico un servidor no durmió nada en toda la noche ya que aparte del "centrifugado" personal, la luz del baño no paro de encenderse y apagarse de gente que entraba a ...
No me levante de cama hasta las 19:00 lo cual me supuso comer y beber estirado en la cama para evitar males mayores, a lo tonto me pase casi 24 en la cama y sin dormir.
Por suerte las previsiones fueron correctas y tras estas 24 horas moviditas llego la calma relativa (en un barco realmente nunca hay calma) permitiéndonos cruzar el Drake sin mas incidencias.
El día 10 a eso de las 23:00 llegamos a la bahía de Livingston donde fondeamos para pasar la noche y desembarcar al día siguiente.

Thursday, November 09, 2006



Puerto Williams 3 (Jordi)

Aprofitant el dia lliure que tornem a tenir a Puerto Williams i el magnífic clima d’avui, assolellat i sense vent, he aprofitat per fer un passeig per les muntanyes properes fins a un llac proper. Pel camí m’he topat amb unes restes de balenes, animal força comú per aquestes latituds, així com clars indicis que aquesta és una zona bastant freda i “ventilada” - nota de la traductora: atenció al nom de la plaça! -.

Aprovechando el día libre que volvemos a tener en Puerto Williams y el magnífico clima de hoy, soleado y sin viento, he aprovechado a dar un paseo por las montañas cercanas hasta un lago próximo. Por el camino me he topado con unos restos de ballenas, animal bastante común por estas latitudes, así como indicios claros de que esta es una zona bastante fría y “ventilada”.

Tuesday, November 07, 2006

Puerto Williams 2 (Villa Ukika) (Jordi)

A la sortida de Puerto Williams hi ha la vila de Ukika que és de principis dels 60 i que es va crear amb els últims descendents de la tribu dels Yamana (actualment són uns 50).


A la salida de Puerto Williams se encuentra la Villa de Ukika que es de principios de los 60 y que se creo con los últimos descendientes de la tribu de los Yamana (actualmente son unos 50).



Puerto Williams (Jordi)

Finalment, i després de veure que les prediccions recomanen no navegar fins el dijous per la tarda degut a dues baixes pressions que ens estan afectant i que pronostiquen onades de fins a 14 metres en el Drake, el comandant del buc Las Palmas ha decidit fer port en la que sens dubte és la població més austral, Puerto Williams. Aquesta població, d’unes 2300 persones, era una base militar xilena que actualment permet fer port. Com us podeu imaginar el lloc és bastant idíl·lic ja que la ciutat està situada en una illa davant el Cabo de Hornos, envoltada per una sèrie de muntanyes nevades. Posseeix un port per a dos vaixells petits i un aeroport per avionetes. En la ciutat podem trobar un hotel, alguns hostals, un parell de bars i restaurants, així com un súper (jo encara em sorprenc que hi hagi tantes coses).
Per ara se suposa que nosaltres haurem d’estar per aquí des de avui diumenge dia 5 de novembre fins dijous 9 de novembre per la tarda a no ser que les prediccions canviïn a última hora i ens permetin sortir abans o bé haguem de passar més temps aquí.

Finalmente y tras ver que las predicciones recomiendan no navegar hasta el jueves por la tarde debido a dos bajas presiones que nos están afectando y que pronostican olas de hasta 14 metros en el Drake, el comandante del buque Las Palmas ha decidido hacer puerto en la que sin duda es la población mas austral, Puerto Williams. Esta población, de unas 2300 personas, era una base militar chilena que actualmente permite que se haga puerto. Como podéis imaginaros el lugar es bastante idílico ya que la ciudad esta ubicada en una isla frente al Cabo de Hornos, rodeada por toda una serie de montañas nevadas. Posee un puerto para 2 barcos pequeños y un aeropuerto para avionetas. En la ciudad podemos encontrar un hotel, algunos hostales, un par de bares y restaurantes, así como un súper (yo aun me sorprendo de que tengan tantas cosas).
Por ahora se supone que nosotros deberemos estar por aquí desde hoy domingo día 5 de Noviembre hasta el jueves 9 de Noviembre por la tarde a no ser que las predicciones cambien a última hora y nos permitan salir antes o tengamos que pasar más tiempo aquí.




Canal del Beagle (Jordi)

El pas pels canals és una cosa excepcional, la ruta des de Punta Arenas s’inicia sortint pel canal de Magallanes en direcció a aigües del Pacífic, per després entrar en els canals del Beagle en direcció sud-est. El paisatge destaca per la seva bellesa ja que tot el viatge se sol envoltar de muntanyes més o menys nevades que es precipiten al mar. Entre elles trobem, de tant en tant, algun petit poble o simplement cases que semblen que acompanyin als fars solitaris que il·luminen la ruta per la nit. A més, al llarg del camí trobem alguns glaciars que donen més espectacularitat al paisatge.
La travessia generalment és força tranquil·la ja que al quedar protegits pels canals no patim el possible mal temps que pugui haver fora. Només la sortida al Pacífic pot complicar una mica el viatge que normalment sol ser cap a la matinada amb el que les bandades y moviments del vaixell són menys impactants mentre es dorm – nota de la traductora: es dorm? -.
El nostre únic problema en aquest cas és que les nostres prediccions de Punta Arenas es comencen a confirmar i tot assenyala que tindrem un Drake força dolent.

El paso por los canales es algo excepcional, la ruta desde Punta Arena se inicia saliendo por el canal de Magallanes en dirección hacia aguas del Pacifico, para luego entrar en los canales del Beagle en dirección sur-este. El paisaje destaca por su belleza ya que todo el viaje suele ser rodeado de montañas más o menos nevadas que se precipitan al mar. Entre ellas encontramos, de vez en cuando, algunos pequeños pueblos o simplemente casas que parecen que acompañen a los solitarios faros que iluminan por la noche la ruta. Además, durante el camino encontramos algunos glaciares que le dan más espectacularidad al paisaje.
La travesía por lo general es bastante tranquila ya que al estar al resguardo de los canales no sufrimos el posible mal tiempo que haya fuera. Sólo la salida al Pacífico puede complicarnos un poco el viaje, que en general suele ocurrir hacia la madrugada con lo cual los bandazos y "meneos" del barco son menos impactantes mientras se duerme.
Nuestro único problema en este caso es que nuestras predicciones de Punta Arenas están comenzando a confirmarse con lo cual todo apunta a que tendremos un Drake bastante malo.















Punta Arenas (Jordi)

Després de 3 anys he tornat a Punta Arenas, la ciutat més austral de Xile (una mica discutible). És una població aparentment no gaire gran on hi viuen unes 120000 persones. En general és una ciutat tranquil·la on es pot trobar gairebé de tot (la única cosa que no he vist són cinemes) i on hi destaca la quantitat de jovent en edat escolar que s’hi veu y la quantitat de gossos sols o abandonats que hi ha pels carrers (força trist).
El clima no és gaire dolent ja que no hi neva gaire, el problema més gran és que és molt canviant, en mitja hora es pot passar de tenir sol a ennuvolar-se i caure aigua-neu, que bufi vent i després que torni a fer sol (un va de bòlid posant-se i traient peces de roba).
Del que sí m’he fixat és que comencen a estar força conscienciats de la radiació UV i el forat de la capa d’ozó (que per cert arriba a la posició) – nota de la traductora: no entenc la frase entre parèntesis - En els canals de televisió propis d’aquesta àrea solen emetre anuncis al llarg del dia que recomanen cobrir-se el cap i els braços, així com dur ulleres de sol.
Per la resta, la ciutat no és gaire interessant, destacar en el centre una zona d’edificis públics i privats de caràcter colonial que estan força cuidats i, en mig, un parc. La resta, a excepció d’alguns hotels i botigues, són cases unifamiliars que a mida que ens allunyem del centre són més simples, arribant a ser de xapa (quin fred!).

Después de 3 años he vuelto a Punta Arenas, la ciudad más austral de Chile (algo discutible). Es una población aparentemente no muy grande en la cual viven alrededor de una 120000 personas. En general es una ciudad apacible donde puedes encontrar casi de todo (lo único que no he visto son cines) y en la cual me destacan la cantidad de juventud en edad escolar que allí se ve y la cantidad de perros sueltos o abandonados que hay por las calles (algo bastante triste).
Su clima no es muy malo ya que no es que les nieve mucho, sino que el mayor problema es que es muy cambiante, en el plazo de media hora puedes pasar de tener sol a nublarse y ponerse a caer agua-nieve, que sople en viento y vuelva a hacer sol (uno va de cabeza poniéndose y sacándose piezas de ropa).
Lo que si me he fijado es que empiezan a estar bastante concienciados con el tema de la radiación UV y el agujero de la capa de ozono (que por cierto llega hasta su posición). En los canales de televisión propios de este área suelen emitir anuncios a lo largo del día recomendándoles que procuren cubrirse siempre la cabeza y los brazos, así como llevar gafas de sol.
Por lo demás la ciudad no es muy interesante, destacar en el centro una zona de edificios públicos y privados de carácter colonial que están bastante cuidados y en medio de ello un parque bastante cuidado. El resto a excepción de algunos hoteles y tiendas, son casas unifamiliares que a medida que nos alejamos del centro van siendo mas simples, llegando a ser de chapa (vaya frío).



El meu viatge

Després de 32 hores de viatge, ja que vam perdre l’enllaç de Santiago de Chile – Punta Arenas i ens hi vam haver de quedar 8 hores, vaig arribar el 31 d’octubre cap a la 1 de la matinada hora local a l’hotel Punta Arenas - nota de la traductora: un nom ben original – amb 2ºC i a sobre plovia.
Aquí vam parar durant 3 dies per poder acabar de comprar certes coses de cuina i material en general, així com per fer una darrera reunió preparatòria prèvia a l’arribada a la BAE (i també per poder rebre les maletes tots aquells que les havien perdut, com de costum, durant el viatge).
Finalment el dia 3 de novembre a les 18h ens vam disposar a abandonar terres xilenes en direcció al canal del Beagle, per després creuar el Drake i així arribar a l’Antàrtida. L’únic problema era que els pronòstics de previsions meteorològiques deien que s’acostava una borrasca que podia durar 3 o 4 dies, cosa que en aquestes latituds sol implicar vent, o sigui, mala mar amb onades molt grans.

Mi viaje

Tras 32 horas de viaje ya que perdimos el enlace de Santiago de Chile-Punta Arenas y tuvimos que estar 8 horas allí, llegue el día 31 de Octubre a eso de la 1 de la mañana hora local al hotel en Punta Arenas, con 2 grados y encima estaba lloviendo.
Aquí paramos durante 3 días para poder acabar de comprar ciertas cosas de cocina y material en general, así como para realizar una ultima reunión preparatoria previa a la llegada a la BAE (bueno también para poder recibir las maletas todos aquellos que se las han perdido -lo normal- durante el viaje).
Al fin el día 3 de Noviembre a las 18 horas nos dispusimos a abandonar tierras Chilenas con dirección al canal del Beagle, para después cruzar el Drake y así llegar a la Antartida. El único problema era que los pronósticos de previsiones meteorológicas nos decían que se avecinaba una posible borrasca que podría durar 3 o 4 días, lo que en estas latitudes suele implicar viento o lo que es lo mismo mala mar con olas bastante grandes.