Descobrint el món

Sunday, January 21, 2007

6.3 Caleta Argentina 4 (Jordi)

Aquí torno amb les aventures de la família. Dic la família perquè després de tantes visites ja sembla que siguin un més de la base.
Després de 2 setmanes he tornat a veure als pingüins i segueixen creixent a pases de gegant. Ara mateix ja vindrien a ser un 75% de la mida dels pares. Estan tota l’estona fora del niu i no paren de “cridar” demanant menjar. Això ho fan perquè els seus pares han començat a no donar-los de menjar perquè comencin a moure’s una mica (es “busquen la vida”).
És fàcil veure quins són més espavilats o simplement que van néixer abans, ja que aquests presenten el plomatge totalment net donant a entendre que ja han anat per primera vegada a banyar-se al mar. En canvi els que encara no ho han fet, estan totalment bruts d’haver viscut tot el temps en el niu (menjaven, defecaven i dormien en el mateix lloc). És molt divertit veure com molts d’ells no fan més que donar voltes corrent darrera dels seus pares demanant menjar sense parar.
També em sorprèn molt que finalment els ous d’un dels dos nius que vaig veure fa 15 dies hagin eclosionat i tingui dos petits pingüins recén nascuts. Això és un problema per ells ja que és una mica tard i pot ser que no sobrevisquin (els aniré fent el seguiment).

Aquí vuelvo con las aventurillas de la familia. Digo la familia porque después de tantas visitas ya parecen que sean uno más de la base.
Después de 2 semanas he vuelto a ver a los pingüinitos y siguen creciendo a pasos agigantados. Ahora mismo ya vendrían a ser un 75% del tamaño de los padres. Están todo el rato fuera del nido y no paran de “chillar” pidiendo comida. Esto lo hacen porque sus padres han empezado a no darles de comer para que empiecen a moverse un poco (se “buscan la vida”).
Es fácil ver cuales son más espabilados o simplemente nacieron antes, ya que éstos presentan el plumaje totalmente limpio dando a entender que ya han ido por primera vez a bañarse al mar. En cambio los que aún no lo han hecho, están totalmente sucios de haber vivido todo el tiempo en el nido (comían, defecaban y dormían en el mismo sitio). Es muy divertido ver como muchos de ellos no hacen mas que dar vueltas corriendo detrás de sus padres pidiendo comida sin parar.
También me sorprendió mucho que finalmente los huevos de uno de los dos nidos que vi hace 15 días hayan eclosionado y tenga dos pequeños pingüinos recién nacidos. Esto es un problema para ellos ya que es un poco tarde y puede que no sobrevivan (les iré haciendo el seguimiento).

6.2 Foquita Leopardo (Jordi)

L’altre dia, de tornada dels meus mostrejos a la platja, ens vam trobar amb una visita inesperada. Una petita foca lleopard estava estirada al mig del camí que porta des de la platja a la zona d’habitabilitat. No és rar veure foques lleopard en aquesta zona (de fet és habitual), l’extrany és que era una foca bastant jove i a més no estava pujada en un tros de gel. Les foques lleopard que veiem solen estar esteses “prenent el sol” sobre petits icebergs, esperant que algún pingüí es llenci a l’aigua i així poder-lo caçar.
L’aspecte d’aquestes foques és molt diferent de la imatge dolça que presenten les foques de Weddel. Les foques lleopard tenen una cara que no té cap aspecte de dolçor, si no tot el contrari. La seva gran mandíbula plena de dents, així com el seu comportamient, els donen un aspecte força fer (són bastant perilloses).

El otro día, de vuelta de mis muestreos en la playa, nos encontramos con una visita inesperada. Una pequeña foca leopardo estaba tumbada en medio del camino que lleva desde la playa a la zona de habitabilidad. No es raro ver focas leopardo en esta zona (de hecho es habitual), lo extraño es que era una foca bastante joven y además no estaba subida en un trozo de hielo. Las focas leopardo que vemos suelen estar tumbadas “tomando el sol” encima de pequeños iceberg, esperando que algún pingüino incauto se tire al agua y así poder cazarlo.
El aspecto de estas focas dista mucho de la imagen tierna que presentan las focas de Weddel. Las focas leopardo tienen una cara que para nada tiene aspecto de ternura, sino todo lo contrario. Su gran mandíbula repleta de dientes, así como su comportamiento, les dan un aspecto bastante fiero (son bastante peligrosas).

6.1 Sally Rocks (Jordi)

Tal i com us vaig explicar anteriorment, a Cap d’Any vam fer una petita excursió a la Cala de Sally Rocks. Per poder accedir a aquesta cala, situada en la punta est de l’Ila de Livingston vam anar en moto de neu a través de les glaceres.
Suposo que tindreu curiositat en saber què hi ha tan interessant en aquesta cala com per fer tota aquesta “moguda”, doncs allà hi ha una colònia fixa d’elefants marins.
Per a aquells que no sàpiguen què són els elefants marins, dir-vos que són com unes foques però de major tamany que com a característica peculiar (como el seu nom indica), els mascles presenten una mena de “trompa” que utilitzen, entre d’altres coses, per lluitar entre ells. Ja sé que no queda molt científica aquesta definició, però penso que dóna una millor idea de com són.
La cala, que és força gran, presenta nombrosos grups d’elefants marins repartits per tota ella. La territorialitat que tenen els mascles fa que es distribueixin per la platja cadascun amb el seu grup de femelles. En aquesta època els joves mascles, que encara no tenen el seu grup de femelles, es troben en ple desenvolupament hormonal, amb el que és força habitual veure demostracions de força entre ells. Era curiós veure l’agilitat amb la qual aquests enormes animals es mouen fora i sobretot dins de l’aigua tot i el seu elevat pes.

Tal como os expliqué anteriormente, en fin de año hicimos una pequeña excursión a la Cala de Sally Rocks. Para poder acceder a esta cala que está situada en la punta este de la Isla de Livingston fuimos en moto de nieve a través de los glaciares.
Supongo que tendréis curiosidad en saber qué hay tan interesante en esta cala como para hacer toda esta “movida”, allí se encuentra una colonia fija de elefantes marinos.
Para aquellos que no sepan qué son los elefantes marinos, deciros que son como unas focas pero de mayor tamaño que como característica peculiar (como su nombre indica), los machos presentan una especie de “trompa” que utilizan, entre otras cosas, para luchar entre ellos. Ya se que no queda muy científica esta definición, pero creo da una mejor idea de cómo son.La cala, que es bastante grande, presenta numerosos grupos de elefantes marinos repartidos por toda ella. La territorialidad que tienen los machos hace que se distribuyan por la playa cada uno con su grupo de hembras. En esta época los jóvenes machos, que todavía no poseen su grupo de hembras, se encuentran en pleno desarrollo hormonal, con lo cual es bastante habitual ver demostraciones de fuerza entre ellos. Era curioso ver la agilidad con la cual estos enormes animales se mueven fuera y sobretodo dentro del agua pese a su elevado peso.


5.3 Caleta Argentina 3 (Jordi)

Després de 2 setmanes d’espera, vaig tornar a visitar per tercera vegada la pingüinera de Caleta Argentina dintre del meu “seguiment” del naixement i desenvolupament dels petits pingüins.
Com a gran sorpresa aquests ja han crescut un munt, ara vindrien a ser una quarta part de la mida dels adults. Tot i el seu gran canvi encara segueixen depenent totalment dels seus pares, ja que encara els alimenten i protegeixen. Els petits pingüins ja són una mica més actius i curiosos respecte al que els envolta però sempre sense sortir del seu niu. El seu aspecte recorda molt al dels ‘pelutxs’ ja que són força grassonets, patosos
–nota de la traductora: són com jo!- i encara tenen les plomes crepades que presenten de petits. En resum unes monades.
El més sorprenent va ser trobar dos nius en els que encara hi havien ous que no eclosionats.

Tras 2 semanas de espera, volví a visitar por tercera vez la pingüinera de Caleta Argentina dentro de mi “seguimiento” del nacimiento y desarrollo de los pingüinitos.
Para mi sorpresa éstos ya han crecido un montón, ahora vendrían a ser una cuarta parte del tamaño de los adultos. Pese a su gran cambio aún siguen dependiendo totalmente de sus padres, ya que todavía los alimentan y protegen. Los pequeños pingüinos ya son algo mas activos y curiosos respecto a lo que les rodea pero siempre sin salir de su nido. Su aspecto recuerda mucho al de los peluches ya que son bastante regorditos, torpes y aún tienen las plumas crepadas que presentan de pequeños. En resumidas cuentas unas monadas.
Lo mas sorprendente fue encontrar dos nidos en los cuales todavía tienen huevos que no han eclosionado.

5.2 Fin de año-Año nuevo-Baño Polar (Jordi)

Cap d’Any es va resumir en un sopar (ara sense convidats) on va predominar el marisc i l’alcohol de qualitat i a la que li va seguir una petita festa fins altes hores de la matinada. No va ser res de l’altre món però heu de pensar que tampoc podem fer gaire més aquí abaix. A destacar seria el fet de les campanades, ja que molta gent volia seguir les d’Espanya i després les del nostre horari. Finalment només vam fer les que ens tocaven per la nostra situació, ja que ens vam despistar amb els preparatius del sopar i ens vam adonar tard de les campanades espanyoles.
Al dia següent i per començar l’any amb ganes uns quants ens vam disposar a donar-nos un petit bany en aigües antàrtiques. L’experiència va ser increible i tot i que pensava que tindria molt fred, va resultar que no. La sensació de posar-se en unes aigües gelades (2 graus en superfície) i intentar nedar va ser, és i serà una cosa inoblidable –el fet d’intentar nedar és perquè ningú es planteja fer més que una capbussada i com a molt 2 o 3 braçades ràpides-.
¡Ah! Se m’oblidava, Feliç 2007 a tothom!

Noche Vieja se resumió en una cena (esta vez sin invitados) donde predominó el marisco y el alcohol de calidad y a la que le siguió una pequeña fiesta hasta altas horas de la madrugada. No es que fuera nada del otro mundo, pero tenéis que pensar que tampoco podemos hacer mucho mas aquí abajo. A destacar sería el hecho de las campanadas, ya que mucha gente quería seguir las de España y luego las de nuestro horario. Finalmente sólo hicimos las que nos tocaban por nuestra situación, ya que nos despistamos con los preparativos de la cena y nos dimos cuenta tarde de las campanadas españolas.
Al día siguiente y para empezar el año con ganas unos cuantos nos dispusimos a darnos un pequeño baño en aguas antárticas. La experiencia fue increíble y pese a que pensaba que tendría mucho frío, resultó que no. La sensación de meterse en unas aguas heladas (2 grados en superficie) e intentar nadar fue, es y será algo inolvidable -lo de intentar nadar es porque nadie se plantea hacer mas que un chapuzón y como mucho 2 o 3 brazadas rápidas-.¡Ah! Se me olvidaba, ¡Feliz 2007 a todos!

5.1 Paseo por el Glaciar (Jordi)

Per acabar bé l’any i gràcies al muntanyer de la base vam fer una petita excursió de cap d’any. Es vam disposar a visitar la zona de sally Rocks (de la qual us en parlaré més endevant). Per això ens van dur a la zona de glaceres; va ser una travesia en moto de neu durant més d’una hora. El més curiós era veure el paisatge desolador de la neu verge, que dava una aparença completament diferent de l’Antàrtida que vivim dia a dia a la base.
El que vam fer va ser anar al refugi de la muntanya que se situa a més d’un quilòmetre i mig de la base, pujant al Mont Sofia. Des d’allà, mitjançant les motos de neu, vam realitzar la nostra travessa per sobre del gel i la neu. Pot semblar una cosa senzilla però penseu que estem a l’estiu antàrtic, època de desgel en la glacera i aparició d’esquerdes, que suposen el nostre perill més gran ja que difícilment es veu a simple vista si són grans o petites, o si són obertures o zones completament inestables.
El “passeig” va ser molt divertit i sobretot ens va permetre durant unes hores trencar amb la nostra rutina.

Para acabar bien el año y gracias a los montañeros de la base hicimos una pequeña excursión de fin de año. Nos dispusimos a visitar la zona de Sally Rocks (de la cual os hablaré mas tarde). Primero nos llevaron a la zona de glaciares; fue una travesía en moto de nieve durante más de una hora. Lo más curioso era ver el paisaje desolador de la nieve virgen, que daba una apariencia completamente diferente a la de la Antártida que vivimos día a día en la base.
Lo que hicimos fue ir al refugio de montaña que está situado a más de un kilómetro y medio de la base, subiendo al monte Sofía. Desde allí, mediante las motos de nieve nos dispusimos a realizar nuestra travesía por encima de hielo y nieve. Puede parecer algo sencillo pero pensar que estamos en el verano antártico, por lo que se produce un gran deshielo en la parte del glaciar así como la aparición de grietas. Éstas suponen nuestro mayor peligro ya que suele ser difícil poder ver a simple vista si son grandes o pequeñas, o si sólo son aperturas o zonas completamente inestables.
El “paseo” fue muy divertido y sobretodo nos permitió durante unas horas romper con nuestra rutina.

Tuesday, January 02, 2007


4.1 El deshielo (Jordi)

Qui m’anava a dir que una de les pàgines del blog de l’Antàrtida la dedicaria al desgel. Ho faig perquè em resulta molt curiós que a aquestes alçades de la campanya tinguem tan poca neu. La primera vegada que vaig visitar aquesta base va ser a gener del 2000. En aquella època estava de campanya en el BIO Hespérides. Els records i fotos que tinc són d’una base gairebé coberta al complet de neu, amb gruixos de fins 50 cm en la zona d’habitabilitat. En canvi, 6 anys més tard, el que em trobo és el que podeu veure a la foto, una base pràcticament sense neu, ja que la poca que hi ha se centra en les muntanyes que ens envolten. Fins i tot les glaceres, que normalment són gairebé iguals d’un any per l’altre, se’ls aprecien canvis (comencen a aparèixer zones de roca en alguns d’ells). Això es deu, en part, a que la precipitació que estem tenint no és massa elevada, i a que tot i que aquesta sol ser en forma de neu, les “altes” temperatures que tenim no permeten que es mantingui gaire temps. També s’ha de tenir en compte que aquesta zona de l’Antàrtida (àrea de la península antàrtica) no presenta temperatures tan baixes com en la zona continental, en la que no només no minva la neu si no que augmenta degut a l’augment de precipitacions.
Tot això, com us podeu imaginar, és fruit en gran part del canvi climàtic que estem patint en tot el món (escalfament global) i que per les notícies que estic tenint està provocant, per exemple, que el fred no arribi a la Península Ibèrica (moltes de les estacions d’esquí no estan obertes per manca de neu). Així doncs només voldria fer-vos reflexionar una mica des d’aquí sobre el nostre dia a dia.

Quien me lo iba a decir que una de las páginas del blog de la Antártida lo dedicaría al deshielo. Lo hago por que me resulta muy curioso que a estas alturas de la campaña tengamos ya tan poca nieve. La primera vez que visité esta base fue en enero del 2000. En esa época estaba de campaña en el BIO Hespérides. Los recuerdos y fotos que tengo son de una base casi cubierta al completo de nieve, con grosores de hasta 50 cm. en la zona de habitabilidad. En cambio, 6 años después lo que me encuentro es lo que podéis ver en la foto, una base prácticamente sin nieve, ya que la poca que hay se centra en las montañas que nos rodean. Incluso los glaciares que normalmente se ven prácticamente iguales de un año para otro, se les aprecian cambios (empieza a aparecer zonas de roca en algunos de ellos). Ésto se debe en parte a que la precipitación que estamos teniendo no es muy elevada, y a que aunque ésta suele ser en forma de nieve, las “altas” temperaturas que tenemos no permiten que se mantenga mucho tiempo. También se ha tener en cuenta que esta zona de la Antártida (área de la península antártica) no presenta temperaturas tan bajas como en la zona continental, en la cual no sólo no disminuye la nieve sino que aumenta debido al aumento de las precipitaciones.
Todo esto, como os podéis imaginar, es fruto en gran parte al cambio climático que estamos sufriendo en todo el mundo (calentamiento global) y que por las noticias que estoy teniendo está provocando por ejemplo que el frío no llegue a la Península Ibérica (muchas de las estaciones de esquí no están abiertas por falta de nieve). Así pues sólo quisiera desde aquí haceros reflexionar un poco sobre nuestro día a día .

4.2 Mi nueva casa

Després de mes i mig a la base he canviat d’allotjament. Fins ara vivia, o millor dit dormia, en un iglú prefabricat de fibra amb 3 persones. Aquest iglú és un monoespai de tipus circular d’uns 5 metres de diàmetre. Tot i que la convivència era bona us podeu imaginar que tot queda una mica limitat, ja que activitats com la lectura, la música o l’escriure un e-mail s’han de fer pensant en els demés (no es pot tenir el llum encès si els companys dormen o cal dur auriculars per no molestar als demés). El meu nou allotjament no deixa de ser un altre iglú amb la peculiaritat que és més petit (només 3 metres de diàmetre), però amb l’avantatge que estic sol. Això em permet per una part fer, xom qui diu, el que vull, i a més aïllar-me de la resta de gent de tant en tant. Sé que resulta curiós pensar que una persona que està a l’Antàrtida encara necessita més aïllament, pero us heu de fer a la idea que nosaltres convivim 24 hores al dia 7 dies a la setmana durant 4 mesos.
Us preguntareu com es pot viure en un lloc tan petit (jo m’ho segueixo preguntant). Bàsicament el que hi ha a dintre és un llit que ocupa la meitat de l’espai, una mena d’estant-escriptori on hi puc tenir algunes coses personals, així com el meu ordinador. I una xarxa a sobre del llit per poder posar les coses més habituals com: guants, gorres, jaquetes,...
La veritat és que tot i que al principi pensava que era impossible acostumar-se a tan poc, a la llarga un no enyora armaris grans ni calaixeres, suposo que deu ser en part a la poca variació del nostre vestuari, ja que aquí gairebé sempre tenim un clima semblant.

Tras mes y medio en la base, he cambiado de alojamiento. Hasta ahora vivía o mejor dicho dormía en un iglú prefabricado de fibra con 3 personas. Dicho iglú es un monoespacio de tipo circular de unos 5 metros de diámetro. Aunque la convivencia era buena os podéis imaginar que todo queda un poco limitado ya que actividades como la lectura, la música o el escribir un e-mail deben ser pensandas en los demás (no puedes tener la luz encendida si tus compañeros están durmiendo o necesitas llevar auriculares para no molestar a los demás). Mi nuevo alojamiento no deja de ser otro iglú con la peculiaridad de que es más pequeño (solo 3 metros de diámetro), pero con la ventaja de que sólo estoy yo. Esto me permite por una parte hacer como quien dice lo que quiero y además aislarme del resto de la gente de vez en cuando. Sé que resulta curioso pensar que una persona que está en la Antártida aun necesita algo mas de aislamiento, pero tenéis que haceros a la idea de que nosotros convivimos 24 horas al día 7 días a la semana durante 4 meses.
Os preguntaréis como se puede vivir dentro de un sitio tan pequeño (al menos yo aun me lo sigo preguntando). Básicamente lo que hay dentro es una cama que viene a ocupar la mitad del espacio, una especie de estantería-escritorio donde puedo tener algunas cosas personales, así como mi ordenador. Y una red encima de mi cama para poner las cosas mas habituales como son: guantes, gorros, chaquetas…
La verdad es que aunque al principio pensaba que era imposible acostumbrarse a tan poco, a la larga uno no echa de menos armarios grandes ni cajoneras, supongo que se debe en parte a la poca variación de nuestro vestuario, ya que aquí prácticamente siempre tenemos un clima parecido.

4.3 El nacimiento

Com us vaig explicar anteriorment, prop de la nostra base hi ha una petita pingüinera que se situa en una cala anomenada Caleta Argentina. En ella hi vaig poder veure fa unes 3 setmanes com els pingüins incubaven els seus ous esperant la seva eclosió. Després d’aquesta espera finalment he tornat ala pigüinera, amb molta menys neu, i per sorpresa he trobat ja gairebé tots els ous eclosionats. És preciós veure tots els nius amb els pares i les cries. És un constant “piar” (no recordo ara com s’anomena al so que fan els pingüins) d’uns i altres per reconèixer-se o simplement reclamar menjar. Com que les cries són tan petites i indefenses es protegeixen del fred i depredadors sota el pes dels seus pares. Per ser exactes el que solen fer és posar els ous o cries entre les seves potes i tapar-les amb la seva capa de plomes i greix de manera que els permet donar-los calor sense arribar a aixafar-los.
Les escenes són precioses ja que només cal esperar una mica (els pingüins són molt agraïts) per veure com els adults s’aixequen per donar de menjar a les seves cries. El menjar surt del reservori que tenen en el seu cos i del qual regurgiten petits trossos d’aliment perquè les seves cries mengin.

Como os expliqué anteriormente, cerca de nuestra base existe una pequeña pingüinera ubicada en una cala llamada Caleta Argentina. En ella pude ver hace cosa de 3 semanas como los pingüinos incubaban sus huevos esperando a la eclosión de los mismos. Tras esta espera finalmente he podido volver a visitar la pingüinera, con mucha menos nieve, y mi sorpresa ha sido encontrar ya prácticamente todos los huevos eclosionados. Es precioso ver todos los nidos con los padres y sus crías. Es un constante “piar” (no recuerdo ahora como se denomina al ruido que hacen los pingüinos) de unos y otros para reconocerse o simplemente reclamar comida. Como las crías son tan pequeñas e indefensas se encuentran protegidas del frío y depredadores bajo el peso de sus padres. Para ser exactos lo que suelen hacer es colocar los huevos o las crías entre sus patas y taparlas con su capa de plumas y grasa de manera que les permite darles calor sin llegar a aplastarlos.
Las escenas son preciosas ya que sólo es necesario esperar un poco (los pingüinos son muy agradecidos) para ver como los adultos se "levantan" para dar de comer a sus crías. La comida sale del reservorio que tienen en su cuerpo y del cual regurgitan pequeños trozos de alimento para que sus crías los coman.

4.4 Navidades Antárticas

Per a tots aquells que us piqui una mica la curiositat de com és passar els Nadals a l’Antàrtida, només explicar-vos unes quantes coses. Bàsicament ve a ser el mateix que en tots els llocs. Vam celebrar un sopar de caràcter especial el dia 24, on el menjar va sortir una mica de l’habitual (marisc, cava,...) així com una petita “festa” posterior, i a més vam tenir convidats. Us preguntareu qui poden ser aquests convidats. En el nostre cas prop de la BAE està la base Búlgara (només dues cales més a l’oest). En ella actualment hi viuen 5 persones i ens uneix una llarga relació amb ells. Així doncs és força habitual que en dates senyalades ens ajuntem per donar-nos una mica de suport entre nosaltres.
L’altra cosa curiosa en aquest cas, o al menys pels que vivim en grans ciutats, és la tranquil·litat de la festivitat, ja que qui més qui menys en aquesta època no para de veure llums amb símbols nadalencs, escoltar nadales pel carrer (centres comercials, gent cantant a les Rambles) i veure gent arreglada comprant regals per familiars i amics. Suposo que en el nostre cas es basa més en l’esperit o la tradició i s’evita tot aquest afany o influència comercial, cosa que és d’agrair.
Així doncs seguint amb aquest esperit, només desitjar-vos a tots unes bones festes des del Pol Sud.

Para todos aquellos que os pique un poco la curiosidad de cómo es pasar las navidades en la Antártida, sólo explicaros unas cuantas cosas. Básicamente viene a ser lo mismo que en todos los sitios. Celebramos una cena de carácter especial en Noche Buena, donde la comida se sale un poco de lo habitual (marisco, cava…), así como una pequeña “fiesta” posterior, y además tenemos invitados. Os preguntaréis quienes pueden ser dichos invitados. En nuestro caso cerca de la BAE está la base de Bulgaria (sólo dos calas mas al oeste). En ella actualmente viven 5 personas y nos une una larga relación con ellos. Así pues es bastante habitual que en fechas señaladas nos juntemos para darnos así un poco más de apoyo entre nosotros.
La otra cosa curiosa en este caso, o al menos para los que vivimos en grandes ciudades, es la tranquilidad de la festividad, ya que quien mas y quien menos en esta época no para de ver luces con símbolos navideños, escuchar villancicos en la calle (centros comerciales, gente cantando en las Ramblas de Barcelona) y ver gente arreglada comprando regalos para familiares y amigos. Supongo que en nuestro caso se basa más en el espíritu o la tradición y se evita todo este afán o influencia comercial, cosa que es de agradecer. Así pues siguiendo este espíritu, sólo desearos a todos unas felices fiestas desde el polo sur.