![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/320/30105/Deshielo.jpg)
4.1 El deshielo (Jordi)
Qui m’anava a dir que una de les pàgines del blog de l’Antàrtida la dedicaria al desgel. Ho faig perquè em resulta molt curiós que a aquestes alçades de la campanya tinguem tan poca neu. La primera vegada que vaig visitar aquesta base va ser a gener del 2000. En aquella època estava de campanya en el BIO Hespérides. Els records i fotos que tinc són d’una base gairebé coberta al complet de neu, amb gruixos de fins 50 cm en la zona d’habitabilitat. En canvi, 6 anys més tard, el que em trobo és el que podeu veure a la foto, una base pràcticament sense neu, ja que la poca que hi ha se centra en les muntanyes que ens envolten. Fins i tot les glaceres, que normalment són gairebé iguals d’un any per l’altre, se’ls aprecien canvis (comencen a aparèixer zones de roca en alguns d’ells). Això es deu, en part, a que la precipitació que estem tenint no és massa elevada, i a que tot i que aquesta sol ser en forma de neu, les “altes” temperatures que tenim no permeten que es mantingui gaire temps. També s’ha de tenir en compte que aquesta zona de l’Antàrtida (àrea de la península antàrtica) no presenta temperatures tan baixes com en la zona continental, en la que no només no minva la neu si no que augmenta degut a l’augment de precipitacions.
Tot això, com us podeu imaginar, és fruit en gran part del canvi climàtic que estem patint en tot el món (escalfament global) i que per les notícies que estic tenint està provocant, per exemple, que el fred no arribi a la Península Ibèrica (moltes de les estacions d’esquí no estan obertes per manca de neu). Així doncs només voldria fer-vos reflexionar una mica des d’aquí sobre el nostre dia a dia.
Quien me lo iba a decir que una de las páginas del blog de la Antártida lo dedicaría al deshielo. Lo hago por que me resulta muy curioso que a estas alturas de la campaña tengamos ya tan poca nieve. La primera vez que visité esta base fue en enero del 2000. En esa época estaba de campaña en el BIO Hespérides. Los recuerdos y fotos que tengo son de una base casi cubierta al completo de nieve, con grosores de hasta 50 cm. en la zona de habitabilidad. En cambio, 6 años después lo que me encuentro es lo que podéis ver en la foto, una base prácticamente sin nieve, ya que la poca que hay se centra en las montañas que nos rodean. Incluso los glaciares que normalmente se ven prácticamente iguales de un año para otro, se les aprecian cambios (empieza a aparecer zonas de roca en algunos de ellos). Ésto se debe en parte a que la precipitación que estamos teniendo no es muy elevada, y a que aunque ésta suele ser en forma de nieve, las “altas” temperaturas que tenemos no permiten que se mantenga mucho tiempo. También se ha tener en cuenta que esta zona de la Antártida (área de la península antártica) no presenta temperaturas tan bajas como en la zona continental, en la cual no sólo no disminuye la nieve sino que aumenta debido al aumento de las precipitaciones.
Todo esto, como os podéis imaginar, es fruto en gran parte al cambio climático que estamos sufriendo en todo el mundo (calentamiento global) y que por las noticias que estoy teniendo está provocando por ejemplo que el frío no llegue a la Península Ibérica (muchas de las estaciones de esquí no están abiertas por falta de nieve). Así pues sólo quisiera desde aquí haceros reflexionar un poco sobre nuestro día a día .
4.2 Mi nueva casa
![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/200/32255/Micasa1.jpg)
Després de mes i mig a la base he canviat d’allotjament. Fins ara vivia, o millor dit dormia, en un iglú prefabricat de fibra amb 3 persones. Aquest iglú és un monoespai de tipus circular d’uns 5 metres de diàmetre. Tot i que la convivència era bona us podeu imaginar que tot queda una mica limitat, ja que activitats com la lectura, la música o l’escriure un e-mail s’han de fer pensant en els demés (no es pot tenir el llum encès si els companys dormen o cal dur auriculars per no molestar als demés). El meu nou allotjament no deixa de ser un altre iglú amb la peculiaritat que és més petit (només 3 metres de diàmetre), però amb l’avantatge que estic sol. Això em permet per una part fer, xom qui diu, el que vull, i a més aïllar-me de la resta de gent de tant en tant. Sé que resulta curiós pensar que una persona que està a l’Antàrtida encara necessita més aïllament, pero us heu de fer a la idea que nosaltres convivim 24 hores al dia 7 dies a la setmana durant 4 mesos.
Us preguntareu com es pot viure en un lloc tan petit (jo m’ho segueixo preguntant). Bàsicament el que hi ha a dintre és un llit que ocupa la meitat de l’espai, una mena d’estant-escriptori on hi puc tenir algunes coses personals, així com el meu ordinador. I una xarxa a sobre del llit per poder posar les coses més habituals com: guants, gorres, jaquetes,...
La veritat és que tot i que al principi pensava que era impossible acostumar-se a tan poc, a la llarga un no enyora armaris grans ni calaixeres, suposo que deu ser en part a la poca variació del nostre vestuari, ja que aquí gairebé sempre tenim un clima semblant.
Tras mes y medio en la base, he cambiado de alojamiento. Hasta ahora vivía o mejor dicho dormía en un iglú prefabricado de fibra con 3 personas. Dicho iglú es un monoespacio de tipo circular de unos 5 metros de diámetro. Aunque la convivencia era buena os podéis imaginar que todo queda un poco limitado ya que actividades como la lectura, la música o el escribir un e-mail deben ser pensandas en los demás (no puedes tener la luz encendida si tus compañeros están durmiendo o necesitas llevar auriculares para no molestar a los demás). Mi nuevo alojamiento no deja de ser otro iglú con la peculiaridad de que es más pequeño (solo 3 metros de diámetro), pero con la ventaja de que sólo estoy yo. Esto me permite por una parte hacer como quien dice lo que quiero y además aislarme del resto de la gente de vez en cuando. Sé que resulta curioso pensar que una persona que está en la Antártida aun necesita algo mas de aislamiento, pero tenéis que haceros a la idea de que nosotros convivimos 24 horas al día 7 días a la semana durante 4 meses.
Os preguntaréis como se puede vivir dentro de un sitio tan pequeño (al menos yo aun me lo sigo preguntando). Básicamente lo que hay dentro es una cama que viene a ocupar la mitad del espacio, una especie de estantería-escritorio donde puedo tener algunas cosas personales, así como mi ordenador. Y una red encima de mi cama para poner las cosas mas habituales como son: guantes, gorros, chaquetas…
La verdad es que aunque al principio pensaba que era imposible acostumbrarse a tan poco, a la larga uno no echa de menos armarios grandes ni cajoneras, supongo que se debe en parte a la poca variación de nuestro vestuario, ya que aquí prácticamente siempre tenemos un clima parecido.
4.3 El nacimiento![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/320/592709/nacimiento1.jpg)
Com us vaig explicar anteriorment, prop de la nostra base hi ha una petita pingüinera que se situa en una cala anomenada Caleta Argentina. En ella hi vaig poder veure fa unes 3 setmanes com els pingüins incubaven els seus ous esperant la seva eclosió. Després d’aquesta espera finalment he tornat ala pigüinera, amb molta menys neu, i per sorpresa he trobat ja gairebé tots els ous eclosionats. És preciós veure tots els nius amb els pares i les cries. És un constant “piar” (no recordo ara com s’anomena al so que fan els pingüins) d’uns i altres per reconèixer-se o simplement reclamar menjar. Com que les cries són tan petites i indefenses es protegeixen del fred i depredadors sota el pes dels seus pares. Per ser exactes el que solen fer és posar els ous o cries entre les seves potes i tapar-les amb la seva capa de plomes i greix de manera que els permet donar-los calor sense arribar a aixafar-los.
Les escenes són precioses ja que només cal esperar una mica (els pingüins són molt agraïts) per veure com els
![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/200/725734/nacimiento2.jpg)
adults s’aixequen per donar de menjar a les seves cries. El menjar surt del reservori que tenen en el seu cos i del qual regurgiten petits trossos d’aliment perquè les seves cries mengin.
Como os expliqué anteriormente, cerca de nuestra base existe una pequeña pingüinera ubicada en una cala llamada Caleta Argentina. En ella pude ver hace cosa de 3 semanas como los pingüinos incubaban sus huevos esperando a la eclosión de los mismos. Tras esta espera finalmente he podido volver a visitar la pingüinera, con mucha menos nieve, y mi sorpresa ha sido encontrar ya prácticamente todos los huevos eclosionados. Es precioso ver todos los nidos con los padres y sus crías. Es un constante “piar” (no recuerdo ahora como se denomina al ruido que hacen los pingüinos) de unos y otros para reconocerse o simplemente reclamar comida. Como las crías son tan pequeñas e indefensas se
encuentran protegidas del frío y depredadores bajo el peso de sus padres. Para ser exactos lo que suelen hacer es colocar los huevos o las crías entre sus patas y taparlas con su capa de plumas y grasa de manera que les permite darles calor sin llegar a aplastarlos.
Las escenas son preciosas ya que sólo es necesario esperar un poco (los pingüinos son muy agradecidos) para ver como los adultos se "levantan" para dar de comer a sus crías. La comida sale del reservorio que tienen en su cuerpo y del cual regurgitan pequeños trozos de alimento para que sus crías los coman.
4.4 Navidades AntárticasPer a tots aquells que us piqui una mica la curiositat de com és passar els Nadals a l’Antàrtida, només
![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/200/923509/navidades1.jpg)
explicar-vos unes quantes coses. Bàsicament ve a ser el mateix que en tots els llocs. Vam celebrar un sopar de caràcter especial el dia 24, on el menjar va sortir una mica de l’habitual (marisc, cava,...) així com una petita “festa” posterior, i a més vam tenir convidats. Us preguntareu qui poden ser aquests convidats. En el nostre cas prop de la BAE està la base Búlgara (només dues cales més a l’oest). En ella actualment hi viuen 5 persones i ens uneix una llarga relació amb ells. Així doncs és força habitual que en dates senyalades ens ajuntem per donar-nos una mica de suport entre nosaltres.
L’altra cosa curiosa en aquest cas, o al menys pels que vivim en grans ciutats, és la tranquil·litat de la festivitat, ja que qui més qui menys en aquesta època no para de veure llums amb símbols nadalencs, escoltar nadales pel carrer (centres comercials, gent cantant a les Rambles) i veure gent arreglada comprant regals per familiars i amics. Suposo que en el nostre cas es basa més en l’esperit o la tradició i s’evita tot aquest afany o influència comercial, cosa que és d’agrair.
![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/200/292256/navidades2.jpg)
Així doncs seguint amb aquest esperit, només
desitjar-vos a tots unes bones festes des del Pol Sud.
Para todos aquellos que os pique un poco la curiosidad de cómo es pasar las navidades en la Antártida, sólo explicaros unas cuantas cosas. Básicamente viene a ser lo mismo que en todos los sitios. Celebramos una cena de carácter especial en Noche Buena, donde la comida se sale un poco de lo habitual (marisco, cava…), así como una pequeña “fiesta” posterior, y además tenemos invitados. Os preguntaréis quienes pueden ser dichos invitados. En nuestro caso cerca de la BAE está la base de Bulgaria (sólo dos calas mas al oeste). En ella actualmente viven 5 personas y nos une una larga relación con ellos. Así pues es bastante habitual que en fechas señaladas nos juntemos para darnos así un poco más de apoyo entre nosotros.
La otra cosa curiosa en este caso, o al menos para los que vivimos en grandes ciudades, es la tranquilidad de la festividad, ya que quien mas y quien menos en esta época no para de ver luces con símbolos navideños, escuchar villancicos en la calle (centros comerciales, gente cantando en las Ramblas de Barcelona) y ver gente arreglada comprando regalos para familiares y amigos. Supongo que en nuestro caso se basa más en el espíritu o la tradición y se evita todo este afán o influencia comercial, cosa que es de agradecer. Así pues siguiendo este espíritu, sólo desearos a todos unas felices fiestas desde el polo sur.
![](http://photos1.blogger.com/x/blogger/3316/4124/400/581520/navidades3.jpg)